prokrastinering...

Jag hade tänkt få upp adentssakerna idag eftersom jag har ett par sena kvällar på jobbet framför mig och jag vill gärna ha det klart till fredag. dessvärre så innebär det att jag har en massa gardiner att stryka. stryka är inte jättekul, inte ens lite halvroligt. Det är rent utav skittråkigt! Inte konstigt att man lätt hittar på annat att göra. 
 
För min del innebär framplockandet av adventssaker att jag var "tvungen" att gå igenom en kartong med gamla papper och saker som tidigare låg i ett par skrivbordslådor. Till mitt försvar måste jag säga att kartongen ifråga var ställd framför kartongen med adventssaker i klädkammaren. Alltså var jag tvungen att ta mig förbi den på något sätt och i mitt fall betyder det då att jagsjälvklart hamnade i kartongen istället för att bara flytta den åt sidan. I kartongen hittade jag några gamla cd-skivor med bland annat gamla bilder på Blondie från tiden innan hon var vår Lilla Bus, bilder på Tumbo-hästar (nostalgi), en film med Minnen från Malexander ridläger (mer nostalgi, tack Elina! :-)), och så några med musik på (tack Åsa). På en av dessa fanns följande låt , om jag ställer in den på repeat så borde strykningen gå galant för man kan inte låta bli att bli på bra humör när det här gänget drar igång...
 

loka pepparkaka...

Förra året lanserade Loka en vintersmak, äpple & kanel, den var riktigt god och jag tyckte att det var trist att den inte hörde till ordinarie sortiment.

I år lanserade Loka smaken pepparkaka och med förra årets succé i minnet så hade jag höga förväntningar på denna också. Tyvärr kan man väl säga...

Vilken besvikelse det var att smaka "pepparkakan"! Den luktade lite kanel men smaken var rent kemisk och otäck. Nej, den kommer inte att köpas någon mer gång! 







30 dagar kvar...




premiär...

Under tiden jag har gått ner i vikt så har jag haft flera delmål på vägen. Dessa delmål har legat på vart 10:e kilo hittills och de har samtliga varit förknippade med att röra sig på olika sätt. En belöning var att köpa bra promenadskor, en annan var att börja träna på gym och en tredje handlade om nya träningskläder. Nu när jag börjar närma mig slutet på själva viktresan så går det av naturliga skäl lite långsammare och därför ligger delmålen nu på vart 5:e kilo men de handlar fortfarande om rörelse på något sätt. 

Nu i dagarna har jag nått ett av dessa delmål och det gav mig tillåtelse att snöra på mig skorna och ge mig ut och springa. Det kan låta märkligt med det är något jag verkligen längtat efter men som jag benhårt hållt mig ifrån för knänas skull. Men idag var det så dags, för första gången på 17 år så har jag idag varit ute och sprungit och det gick över förväntan. Visst var det tungt och det gick inte snabbt men jag kom tillbaka utan att ha gått ett steg, det är jag lite förvånad men mycket nöjd över! 





årets julklapp...

Är en... tadaa... råsaftscentrifug?
 
Handelns undersökningsföretag har funderat över frågan och kommit fram till att en råsaftscentrifug är vad alla människor vill ha i år. Trenden går mot att vi blivit mer hälsomedvetna och mer sugna på att göra saker själv och då är råsaftscentrifugen det självklara valet då det kombinerar de två trenderna. 
Spontant tycker jag att det känns lite trist, något som man ger till någon man tycker redan har allt
 
Snälla tomten, hos mig skulle den bara hamna i ett skåp då jag hellre äter mina frukter och grönsaker än dricker dem! Däremot önskar jag mig gärna en röd, gammal tallrik.
 
 

arktisk kyla...

Läste häromdagen att någon engelsk meteorolog spådde att det skulle bli arktisk kyla i vinter. Bara det faktum att det var en engelsk meteorolog som förutspådde detta kan ju få en att fundera både en och två gånger vad det kan innebära i form av temperaturer. 5 minusgrader? 10? Blir det snö överhuvudtaget?
 
Fast jag har en säkrare källa på att kommande vinter lär bjuda på både kyla och snö...
 
 
Lilla Grå har satt vinterpäls och är numera en pälsboll utan dess like!
 
 
 
 
 
 

efterlysning...

Idag lyckades jag med att få ett par tallrikar att ramla ut ur köksskåpet och ner på diskbänken. Naturligtvis gick tallrikarna sönder! Den ena var en IKEA-tallrik som det  finns 10 likadana kvar av i skåpet så den lär jag direkt inte sakna. Den andra tallriken däremot hade jag bara en av som brukade användas som tårtfat/katfat men framför allt så är det en hel del minnen förknippade med just den tallriken. Så snälla, om ni råkar se en likadan på loppis eller något liknande så skulle jag bli jättetacksam om ni hör av er till mig!
 

 
Gefle - Rubin 
 
 

äntligen fredag...

 
Nu är arbetsveckan slut och jag ser fram emot en fyradagarsledighet!
Finns dock en del som ska fixas med här hemma och ett par farmakologiuppgifter som ska färdigställas så några fritidsproblem lär det inte bli den här helgen heller!
 
 
 
 

men nä, det här känns inte okej...

Men alltså, det är inte utan att det här känns lite personligt.
Jag sitter i godan ro med morgonkaffet vid datorn, hunden har gosat in sig bland soffkuddarna och lillkatten far runt som en tätting. Då hoppar Lilla Grå upp på bordet och tittar kort på mig över laptopskärmen, sedan vänder hon sig om och kräks upp en pälsboll över fönsterbrädan, in bakom elementet och ner på golvet. Innan jag hinner tänka "kattskrälle" vänder hon sig om igen och tar nästa pälsboll på den vita bordsduken, sedan ett snabbt skutt ner på golvet och tar en till på mattan och kvickt under soffan för att lägga en sista där. När hon väl var klar med den så gav hon mig en triumferande blick och gick sedan och la sig i min säng. Som sagt, det känns en anings personligt men vänta du bara, hämden är ljuv...
 
Det är inte utan att det skulle kunna vara ett utdrag från kattens dagbok...
 
 

saffranskladdkaka med vit choklad

Igår bakades det alltså kladdkaka och eftersom jag numera har liiite svårt för chokladsmak så ville jag testa något nytt. Detta nya blev en saffranskladdkaka vars recept jag gått och tryckt på i över ett år men nu blev det alltså provbakat.

 (bilden är inte min, kakan försvann fortare än kvickt så jag har lånat den här bilden från Femme.se)

Grabbarna här hemma kastade sig över kakan och inte en smula fanns kvar efter fikat, det måste vara ett gott betyg om något! Och den var god! Mäktig som de flesta kladdkakor men riktig god så därför vill jag lämna ut receptet så att fler kan provsmaka.

Detta behövs;

125 g smör

100 g vit choklad

1 påse saffran

2½ dl strösocker

5 msk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 dl riven mandelmassa

1 krm salt

3 ägg

Smält smöret i en gryta, bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret sedan ska saffranet ner i smör/chokladblandningen och gotta till sig . Alla torra ingredienser blandas i en skål, häll sedan i smör/choklad/saffran-röran och blanda. Sist rör man ner äggen i smeten. Smeten ska sedan ner i en smord och bröad form. Jag valde att dela upp smeten och göra två kakor i pajengångsformar (ca 16-16 cm i diameter) annars är en vanlig springform lagom. I mitt fall med två mindre formar så fick de stå i ugnen i ca 180 grader i ca 20 minuter, har man en vanlig form tar det nog en halvtimma innan kakan är klar. Den ska vara lite kladdig/lös när man tar ut den, den stelnar till lite mer när den kallnar. Den är godast kall och serveras med fördel med en liten klick grädde.

Perfekt till adventsfikat!


viktiga dagar...

Hur kunde detta gå till? 
 
Den 7 november har blivit utsedd till att vara kladdkakans dag! Och jag har missat det! En stor anledning till att baka kladdkaka har undgått mig! 
 
Natutligtvis är jag inte sämre än att jag kan tänka mig att fira denna viktiga dag i efterskott så ikväll kommer en kladdig kaka av någon sort att bakas och njutas av!
 
För att inga sådana här missar ska ske igen så lägger jag ut en lista med mer eller mindre viktiga dagar som infaller under resten av året.

7 November Kladdkakans dag

8 November Internationella stoutdagen

9 November Arkivens dag

10 November Fars dag, Mårtensafton

11 November Chokladens dag, Hågkomstens dag

12 November Alla krossade hjärtans dag

13 November Smörgåstårtans dag*

14 November Internationella diabetesdagen, Ostkakans dag, World Quality Day, World Usability Day

15 November Fängslade författares dag

16 November Internationella dagen för tolerans, Trafikoffrens dag

17 November Dödshälsningsdagen, Internationella prematurdagen, Världsdagen till minne av trafikoffer, Napoleonbakelsens dag, De prestigelösas dag, Internationella elevdagen

18 November Adoptionernas Dag, Europeiska Antibiotikadagen

19 November Internationella mansdagen, Internationella toalettdagen, Världsdagen mot barnmisshandel

20 November Barnkonventionsdagen, Industrialiseringsdagen för Afrika, Internationella barndagen, Internationella KOL-dagen, Internationella GIS-dagen

21 November Världsfilosofidagen, Musikfri dag, Världsdagen för TV, Världshejardagen

22 November Wienerbrödets dag

23 November Sankt Clements dag, Internationella hattdagen

25 November Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor

27 November Hästens dag

29 November Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket, Pälsfria fredagen, Vinylskivans dag

30 November En köpfri dag, Guldsmedens dag, Kåldolmens dag, Volontärdagen

1 December Brandvarnardagen, Kattens dag, Internationella AIDS-dagen

2 December Internationella dagen för avskaffande av slaveri

3 December Drick en öl-dagen, Internationella dagen för handikappade

4 December Armbandsklockans dag

5 December Internationella dagen för frivilligas arbete för ekonomisk och social utveckling

7 December Internationella dagen för civil luftfart

9 December Internationella dagen mot korruption. Pepparkakans dag, Annadagen

10 December Internationella djurrättsdagen, Mänskliga rättigheternas dag, Nobeldagen, Terra Madre day

11 December Internationella dagen för världens berg, Tangons dag

12 December Julstjärnans dag

13 December Luciadagen

14 December Internationella ap-dagen

18 December Internationella migrationsdagen, Kakans dag

21 December Tomasdagen

24 December Julafton

25 December Juldagen

26 December Annandag jul

27 December Nationella regifting-dagen

28 December Värnlösa barns dag

31 December Nyårsafton

 

 Mer information om dagarna och fler dagar finns på Temadagar.se!

 

 

 

 

 


fågelbord...

Nu när det börjar närma sig snö och kyla så är det många som visar omtanke för alla småfåglar och ställer ut fågelbord i sina trädgårdar. Ett problem som följer med detta är att många katter av naturliga skäl visar ett mycket stort intresse för fågelbordet  och dess besökare.
Men i ärlighetens namn, det är inte alltid så lätt att vara katt heller...
 

RSS 2.0