13...

Nu är allt julbak avklarat och det börjar bli dags för lite annat sött och gott också. 
Förra året fick jag smak på saltlakritskola och bestämde mig för att göra en variant av detta i år, sagt och gjort, här är de, saltlakritskolorna;
 
Ca 100 st (och då blir det ändå lite över till provsmakning om man har provsmakningssugna tonårsgrabbar i huset)
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
 
mörk choklad
flingsalt
 
Grädde, socker, sirap, kakao och krossad turkisk peppar (mortel eller rejäl plastpåse+hammare fungerar utmärkt) kokas ihop i en vid gryta. I början, tills godisbitarna har smält så behöver man röra omkring lite men sedan kan det stå och småputtra för sig själv. Det tar ungefär en kvart tills det är färdigkokt, temperaturen ska vara mellan 117-120 grader när det är klart eller så kör man på ett vanligt, hederligt kulprov. Sedan är det bara att skeda i smeten i knäckformar. När de svalnat lite smälter man mörk choklad i vatten bad som man sedan spritsar eller skedar över saltlakritskolan. Som pricken över i så strör man på lite flingsalt på varje kola! 
 
Mycket goda! Vill man ha rejält med lakritssting kan man ha i lite mer turkisk peppar men flingsaltet lyfter fram smaken en hel del. Den stora frågan är om godiset räcker fram till jul, jag har redan märkt av spår efter skåpsråttorna...
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0