9...
Idag bjuder jag på min absoluta favoritkaka sedan barnsben! Den dubbla mandelkakan! Den består av två mandelmarängkakor som man sätter samman med smörkräm, de påminner lite om makroner (speciellt om man råkar glömma att sätta på ugnen så att kakorna får står en stund på plåten innan den kommer in i ugnen).
4 äggvitor (vispas till hårt skum)
2 hg mald mandel
5 dl (3 hg) florsocker (siktas för att slippa hårda klumpar)
Med hjälp av teskedar formar man små klumpar av smeten på en plåt, kakorna flyter ut en del så man får tänka på att göra smetklumparna rätt så små. På en sats ska man få ut ca 25 färdiga, dubbla kakor så man kan sikta på att det ska bli två plåtar med 4*6 smetklumpar på. När man har kladdat klart så ska kakorna gräddas i 175 grader i ca 10 minuter.
När kakorna svalnat så sätts de ihop med smörkrämen som man passat på att göra under tiden;
1 hg smör, rumstempererat
1½ dl florsocker (sikta!)
1 tsk vaniljsocker
Supergott!
Kommentarer
Postat av: Åsa Persson
Herregud, de där såg helt underbara ut! Spara en sådan och ta med hit när du kommer så att jag får smaka! De verkar visserligen vara lite för avancerade att göra med tanke på hur klantig jag är i köket, men är de så goda som de ser ut så måste jag nästan göra ett försök!
Svar:
Anna
Postat av: Åsa Persson
Gör det! Mums!
Funkar det att mala i en elektrisk "hackare" eller att dunka sönder mandlarna ordentligt med en hammare?
Svar:
Anna
Trackback